Rejtett kontakt hiba


rele erintkezo hiba

Hibakeresés szempontjából a legrosszabb és a legnehezebb a kontakt hiba. Amikor azt mondjuk az ügyfélnek, hogy egy kontakt hiba volt a ludas, akkor hajlamosak a laikusok legyinteni, hogy az nem nagy baj. Pedig ezt a hibát a legnehezebb megtalálni.

A kontakt hibákat három nagy csoportra lehet osztani

  • A hiba állandóan jelen van és ezzel teljesen működésképtelenné teszi az adott áramkört. Ha ECU által felügyelt az áramkör, akkor hibakódot is kapunk. talán ezt a fajta kontakt hibát a legkönnyebb megtalálni,
  • A hiba állandóan jelen van, de az áramkör részlegesen működik félig meddig ellátja a feladatát, de emiatt teljesen más hibajelenségek is előfordulhatnak. Ha ECU által felügyelt az áramkör, akkor a legtöbb esetben nem kapunk hibakódot, vagy pedig teljesen más hibára mutató hibakódot kapunk.
  • A hiba időszakosan áll fent. Amikor megfelelő a kontakt, akkor az áramkör tökéletesen működik. Amikor előjön a kontakt hiba, akkor az előbbi két csoportra jellemzően viselkedik, de csak rövid ideig. Ezt a legnehezebb megtalálni, hiszen amikor éppen jól működik minden, akkor csak jó értékeket tudunk mérni mindenhol és hibakódot sem kapunk.

Mindegyik esetben végig kell haladni az áramkörön és leellenőrizni egyesével a csatlakozókat. Ezt a fajta hibát még nehezítheti az is, ha egy áramkörben több kontakt hiba is előfordul egyszerre, így ha az egyiket megcsináljuk, még mindig nem fog működni az áramkör, ami becsapós lehet, hogy talán még sem ott van a hiba. Ezért kell alapos műszeres vizsgálatot végezni, kapcsolási rajz alapján végigmenni mindenen. Ez sokszor rengeteg időbe telik, főleg akkor, ha időszakos hibáról van szó. Lehet olyan hiba is ami csak hetente egyszer fordul elő. Ezért kitartást és türelmet igényel egy ilyen feladat.

A kontakt hiba egy tipikus példáját láthatjuk az alábbi képeken

Csak néha néha nem működött. Kívülről semmi sem látszik rajta. Egy teljesen átlagos relé…

Szétszedve, és szemrevételezve, már érthető miért nem látta el a funkcióját. Az érintkező pogácsa teljesen eltűnt és a helyén beégés nyomai találhatóak.

Ez a szakma ettől szép, nehéz és megfizethetetlen. A munkáért elkért összeg sokszor csak jelképes óradíj. Nem marad más a lelkes szerelőnek, mint a büszkeség, hogy ezt is meg tudtam csinálni.

Archívum

Látogató statisztika

  • 1623Ez a cikk olvasva:
  • 72612Összes látogató: