A ritkán cserélt pollenszűrő esete


eger ragta pollenszuro

Ha az előírtnál némileg ritkábban ellenőrizzük, vagy cseréljük a pollenszűrőt a gépjárműben, akkor nagy eséllyel tömődik el, melyen a szellőztető ventilátor már nem tud megfelelő mennyiségű levegőt átszívni. Ilyenkor jön jól egy egér segítsége. Egy egér képes szakszerű eljárással megfelelően méretezett lyukat rág a pollenszűrőnkbe, hogy azon a levegő gondtalanul áramolhasson át.

Egy pollenszűrő ára a legkisebb tétel, amit szervizelés során a járműre kell költeni. Mégis sokszor előfordul, hogy nincs kicserélve. Persze találkoztam már olyan esettel is, hogy a szerviz a számlán feltüntette a pollenszűrő cserét, a valóságban mégsem volt elvégezve a munka. Nem gondolnánk, hogy mennyi plusz problémát tud okozni egy rossz pollenszűrő.

Milyen következményei lehetnek egy rossz pollenszűrőnek?

Ha nincs cserélve eltömődik, emiatt kevesebb levegő tud beáramlani az utastérbe. A kevesebb levegő nem biztosítja a megfelelő intenzitású szellőztetést, fűtést, hűtést. A beáramló levegő hűti a szellőztető ventilátor motorját és az előtét ellenállást, vagy fordulatszám szabályzó elektronikát. Ha ezeknek nincs megfelelő hűtése hamar tönkremehetnek.

Ha nem jó méretű pollenszűrő van betéve, hiányzik a pollenszűrő, deformálódott, vagy kilyukadt, akkor szűretlenül szívja be a szellőztető ventilátor a levegőt. A szűretlen levegő miatt az utastérbe por, pollen, füstgázok kerülhetnek, ami főleg az allergiásoknak rossz. A poros levegő árt a szellőztető rendszer mozgó alkatrészeinek, tönkreteszi a szellőztető ventilátor csapágyát. A portól a csappantyúk megszorulhatnak, lerakódások képződnek melyben a baktériumok jobban megtelepednek. Adott esetben nem csak port, de falevelek is bekerülnek a rendszerbe, ami extra zajokat idéz elő és szintén a szellőztető ventilátor meghibásodásához vezet.

A kellemetlenségek és a jövőben felmerülő extra alkatrész költségek elkerülése végett érdemes ellenőrizni és cserélni a megadott időintervallumonként a pollenszűrőt.

eger ragta pollenszuro

Archívum

Látogató statisztika

  • 515Ez a cikk olvasva:
  • 72615Összes látogató: