Ford Mondeo 2.0 TDCi motorhiba, hozzá nem értés miatt


ford mondeo egr szelep hiba

A javítás alanya egy 2007-es Ford Mondeo 2.0 TDCi gépjármű volt. A gépjármű motorhibával érkezett javításra. A tulajdonos elmondása alapján a hibajelenségek: füstöl, erőtlen, nehezen indul, megnőtt a fogyasztása, motor hibajelző világít. A tulajdonos elmondta továbbá, hogy volt már szerelőnél ezzel a hibával. Bevizsgálták az injektorokat, illetve az EGR szeleppel is csináltak valamit.

A motor járása során egyből feltűnik a tipikus csörgő hang, ami injektor hibára utal. Hibakód olvasással kezdtem a diagnosztikát. A motorvezérlőben csak ez az egy hiba volt:

P0401 – EGR áramlás elégtelen

Ezt a hibát általában az EGR szelep meghibásodása okozza. Vagy eldugul a koksztól, vagy nem tud kinyitni megfelelően a lerakódás, elektromos, vagy vákuum probléma miatt. Leszereltem az EGR szelepet és ez a meglepetés fogadott:

Az EGR szelepet lezárták (vakolták, ledugózták) egy lemezzel, viszont a vezérlő egységből nem írták ki, emiatt volt bent a hibakód. Ha az EGR szelep nem tud megfelelő mennyiségű kipufogó gázt visszaengedni a szívócsőbe, akkor a beszívott levegő mennyiség kért és mért értéke közt eltérés lesz. Ebből adódik ez a hibakód.

Az EGR szelepet megtisztítottam, majd megvizsgáltam, hogy megfelelően működik-e. A szelep hibátlanul tette a dolgát, így semmi értelme nem volt annak, hogy kiiktatták. Visszaszereltem és ezek után következett a mélyebb diagnózis. A gépjármű hibajelenségei az injektorok hibájára utaltak. Annak ellenére, hogy a bevizsgálásuk során jónak találták őket, élő adatokat nézve a befecskendezési korrekciós paraméterek más mutattak:

A 2. és a 3. henger korrekciós értékei teljesen ki voltak akadva. Ekkor ellenőriztem, hogy az injektorok korrekciós kódolását a vezérlő egységben. Mivel az injektorok le lettek tesztelve, így kaptak új kódokat, amit szerencsére papír alapon kinyomatva is megkapott a tulajdonos. A hiba csak abban állt, hogy nem sikerült ezeket a kódokat átírni a motorvezérlőben. Azonban látszódott, hogy próbálkoztak, mert már nem az eredeti injektor kódok voltak beírva, viszont nem is hasonlítottak sem az új, sem az eredeti kódokra.

A motorvezérlőből kiolvasott hibás korrekciós kódok

Az injektor tesztelés során kapott korrekciós kódok

Beállítottam az új injektor korrekciós kódokat és megszűnt minden hibajelenség. Könnyen indult, elmúlt a csörgő hang, csendesebb lett, nem füstölt, a teljesítménye is rendbe jött.

Összegezve tehát az autóban felmerülő hibákat az okozta, hogy olyan szerelő nyúlt hozzá, akinek több volt az önbizalma, mint a szaktudása. „Ügyesen” levakolták az EGR szelepet, majd „sikeresen” elrontották a korrekciós kódolást. Mindezen hozzá nem értő tevékenységek miatt a jármű rosszabb állapotba került, mint előtte volt.

Az okozott hibákat szerencsére helyre lehetett hozni alkatész csere nélkül.

 

Amennyiben szeretne többet megtudni, hogy miért fontos az injektorok kódolása, vagy egyáltalán hogy az mit jelent, az Autótechnika oldalán itt bővebben olvashat erről.

 

Archívum

Látogató statisztika

  • 1188Ez a cikk olvasva:
  • 70556Összes látogató: